Przejdź na stronę główną Interia.pl

Węgierskie inspiracje

Na południe od Karpat słońce świeci mocniej. Tu dojrzewają winogrona i papryka. Pomysłowość węgierskich kucharzy, bogactwo surowców sprawia, że kuchnia Madziarów jest wyjątkowo ciekawa.

Kuchnia, którą pragniemy przybliżyć, jest aromatyczna, świeża i wyrazista w smaku. Większość z nas w sposób oczywisty mówiąc o smakach Węgier, myśli o gulaszu i słusznie. Ale nie tylko. Proponujemy również tradycyjną zupę z kury oraz naleśniki zarówno na słodko, jak i na ostro. Jednak to tylko wstęp do tego, co można zjeść na Węgrzech. Przy okazji pobytu w tym kraju warto spróbować salami pick, nie jest to tania kiełbasa, jednak godna uwagi.

Reklama

Jeśli lubisz zupę rybną, koniecznie wybierz się na Węgry w połowie lipca. W mieście Baja na południu kraju odbywa się wtedy Festiwal Zupy Rybnej. Jedno z największych świąt kulinarnych w tej części Europy, ale nie jedyny tego typu festiwal na Węgrzech.

Kuchnia węgierska to kuchnia pasterzy, którzy gotowali dania w kocioł ku nad ogniskiem. Na Węrzech uprawia się wiele różnych odmian papryk, dzięki dużej dostępności jest ona ta m tania i dodawana do wielu potraw.

Debreczyn słynie z produkcji wędlin, głów nie wieprzowych kiełbasek o mocno paprykowym aromacie, które serwuje się na ciepło. W Budapeszcie odbywa się w październiku festiwal winiarski.

Węgierski gulasz 



Składniki na 6 porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości l 2 duże cebule l 2 ząbki czosnku l 2 marchewki l 2 czerwone papryki l 1 puszka posiekanych pomidorów l 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka chili, 4 łyżki mąki pszennej l 1/2 l bulionu warzywnego l liść laurowy l łyżeczka majeranku l łyżeczka kminku l kilka ziaren ziela angielskiego l sól l pieprz l 3 łyżki smalcu

Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek. l W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence. l Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą  i podsmażaj aż się zrumieni.

Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla. Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny, 10 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę.

Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Zupa z kury z grzybami

Składniki na 8 porcji: 1/2 kury wiejskiej, 2 marchewki, 10 dag selera, 1 pietruszka, 1 cebula, sól l 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu, 1/2 żółtej papryki, 10 dag pora (biała część), 15 dag mrożonych grzybów leśnych (lub 5 dag suszonych).

Przygotowanie: Kurę oczyść, opłucz i włóż do garnka z zimną wodą. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, połowę obranego selera, połowę pietruszki, przekrojoną na pół cebulę, sól, pieprz i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 2 godziny. Wyjmij kurę, obierz od kości i pokrój w paski. Odłożonego selara i pietruszkę pokrój w paseczki. Pokrój w zapałkę również oczyszczoną paprykę i por.

Grzyby opłucz (jeśli masz suszone, namocz je wcześniej przez godzinę w gorącej wodzie odcedź) i pokrój w plasterki. Pokrojone warzywa, grzyby i mięso włóż do odcedzonego bulionu i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Kurę można zastąpić świeżą rybą, np. karpiem, szczupakiem lub dorszem. Po ugotowaniu ryby wyjmuje się ości i kroi mięso w grubą kostkę.

Naleśniki pikantne z mięsem

Składniki na 12 porcji: 2 jajka, sól, 25 ml mleka, 20 dag mąki, olej do smażenia. Farsz: 1 cebula, 2 łyżki oleju, 40 dag mielonego mięsa drobiowego, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 15 dag kwaśniej śmietany. Dodatkowo 2 jajka, bułka tarta, olej, 20 dag kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: Jajka ubij ze szczyptą soli. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj gładkie ciasto; odstaw je na ok. 30 minut. Potem na patelni posmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej Dodaj mielone mięso i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i poprósz papryką. Dodaj przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i odstaw rondelek.

Naleśniki posmaruj farszem mięsnym. Dwa naprzeciwległe końce każdego naleśnika przełóż przez farsz w kierunku do środka (jak krokiety). Potem zwiń naleśniki i zepnij je wykałaczkami. Panieruj naleśniki w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smaż na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Słodkie naleśniki Gundel

Składniki na 12 porcji: szklanka mąki, szklanka mleka, 2 jajka, olej, szczypta soli. Nadzienie: 150 ml rumu, 4 dag rodzynek, 2 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy, 12 dag orzechów włoskich, 100 ml śmietany, 12 dag cukru, cynamon mielony.

Przygotowanie: Zmiksuj mleko, mąkę, jaja i sól. Pod koniec dodaj olej. Usmaż cienkie naleśniki. Na dzień przed przygotowaniem naleśników rodzynki i posiekane skórki pomarańczowe namocz w rumie. Orzechy włoskie zmiel i dodaj do podgrzanej śmietany, podobnie skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu. Gotuj kilka minut, aż otrzymasz gęstą masę. Odstaw do przestygnięcia. Dolej połowę rumu, w którym moczyły się owoce i wymieszaj. Naleśniki posmaruj masą i zwijaj w rulony. Podawaj, np. z sosem czekoladowym.

MLS

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje