Przejdź na stronę główną Interia.pl

Węgierski langosz z żółtym serem

Składniki

  • 200 g ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g żółtego sera
  • olej do smażenia

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skóry. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem. 

Wlej do miski połowę ciepłego mleka. Dodaj cukier, drożdże oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na kwadrans. 

Do zaczynu drożdżowego wsyp resztę mąki, sól, dodaj ziemniaki, 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Wlej resztę mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. 

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery porcje. Z każdej uformuj okrągły placek. Powinien mieć grubość około 1-1,5 cm. 

Na głęboką patelnię wylej dużą porcję oleju. Gdy będzie gorący, połóż pierwszy langosz. Smaż na złoto, a następnie przewróć na drugą stronę. To samo zrób z resztą placków. 

Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp nim potrawę. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje