Reklama

Reklama

Węgierski gulasz

Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, będzie bardziej syty.

Składniki

  • 40 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki smalcu

Przygotowanie

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. l W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence. l Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą  i podsmażaj aż się zrumieni.

Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla. Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny, 10 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę.

Reklama

Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje