Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Węgierska zupa na jesienne dni

Kto po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Zupa, rozgrzeje i pobudzi układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach da poczucie sytości na dłużej.

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • oliwa
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce kminku i ostrej papryki w proszku
  • 2,5 l bulionu wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • seler naciowy
  • sól
  • l pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Pod koniec wsyp kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. 

2. Wołowinę pokrój w grubą kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zrumieni, mieszając podlewaj bulionem. Następnie wlej tyle bulionu, aby mięso było ledwie zakryte. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy wołowina będzie miękka, dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, posiekaną paprykę, obrane ze skórki pomidory i seler naciowy. Wlej resztę bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. 

3. Z zupy wyjmij seler naciowy. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje