Reklama

Reklama

Węgierkowa tarta z kremem patissiere

Niezawodny przepis na obłędną tartę z sezonowymi śliwkami, którą pokochają twoi domownicy.

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 jajko, sól
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500 g węgierek

Składniki na krem

  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej. Wymieszaj ze szczyptą soli i cynamonem. Dodaj masło i jajko. Posiekaj i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim wyłożoną pergaminem formę do tarty o śr. 26 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 15 miminut w 180°C. Wystudź. 

2. Mleko zagotuj z cynamonem. Przecedź. Żółtka ubij z cukrem. Ubijając, dodawaj mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewaj gorące mleko. Gładką masę przelej do rondelka. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. 

3. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem. Rozłóż połówki węgierek - przeciętą stroną do góry. Piecz 20-25 minut w 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje