Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wegetariańskie kotlety z twarogiem i warzywami

To danie możesz podawać na zimno lub gorąco. Jest smaczne i wegetariańskie. Zobacz, jak je zrobić.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 20 dag chudego twarogu
  • 50 dag ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Reklama

1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, przełożyć do dużej miski. 

2. Cebulę obrać, posiekać. Marchew umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 

3. Natkę pietruszki opłukać, odłożyć dwie gałązki, oderwać z nich listki. Pozostałą natkę drobno posiekać. 

4. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkami, rozdrobnionym twarogiem, startą marchewką, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, masę dobrze wyrobić.

5. Uformować 12 placków, w każdy delikatnie wcisnąć po listku natki. Smażyć na maśle z olejem na złoto. Podawać na gorąco albo na zimno.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje