Reklama

Wegańskie muffinki

Dieta wegańska nie oznacza rezygnacji z pysznych słodyczy. Oto przepis na wegańskie babeczki!

Składniki

  • 60 g oleju roślinnego
  • 8 łyżek syropu klonowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g cukinii
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • szczypta soli
  • 150 g mleka roślinnego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

1. Olej roślinny podgrzej w garnku. Dodaj syrop, sok z cytryny, sól, startą na tarce cukinię, cynamon, mleko oraz zmielone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, wlej trochę mleka. 

2. Do masy dodaj rozdrobioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.  Ciastem napełnij otwory foremek do pieczenia babeczek. 

3. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 20 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe. Przed podaniem możesz je polać syropem klonowym.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy