Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

Zapamiętana z dzieciństwa magia świąt Bożego Narodzenia sprawia, że nawet jako dorośli czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok. Świąteczne zapachy i smaki są dla nas prezentem samym w sobie – bez względu na to, jakimi zasadami kierujemy się na co dzień. Nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wiesz, jak zorganizować wegańskie święta? A może masz w tym już nieco doświadczenia, ale szukasz nowych pomysłów i przepisów? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść wskazówek i podpowiedzi na ten temat!

Tradycyjne przepisy na Boże Narodzenie w wegańskim wydaniu 

Reklama

Na początek dobra wiadomość. Wigilia to bez wątpienia najbardziej przyjazne weganom ze wszystkich polskich świąt. Dlaczego? Decyduje o tym oczywiście jej postny charakter, za sprawą którego podczas wieczerzy wigilijnej nie pojawiają się produkty mięsne (oczywiście poza tymi rybnymi). Inne produkty pochodzenia zwierzęcego też pojawiają się w niewielkich ilościach. To sprawia, że liczne tradycyjne potrawy wigilijne są z natury wegańskie, a inne można w prosty sposób przystosować do wegańskich standardów. Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie są bardzo łatwo dostępne.

Zacznijmy od początku - czyli od barszczu wigilijnego, który jest jak najbardziej odpowiedni dla wegan. Gotowany jest bowiem na bulionie warzywnym z dodatkiem buraczanego zakwasu (niektórzy zamiast niego dodają po prostu buraki, kwaśne jabłko, odrobinę kwaśnego soku z porzeczek oraz seler naciowy). Kolejne dania? Nadal jest nieźle - postna kapusta z grzybami też jest wegańska z natury. Co więcej, możesz podać ją jako oddzielną potrawę, ale też użyć jej w postaci farszu do pierogów wigilijnych. Mamy jeszcze jedną dobrą wiadomość - najlepsze ciasto na pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu.

Największe wyzwanie podczas przygotowywania wegańskiej wigilii stanowi znalezienie roślinnych zamienników dla ryb. Wystarczy jednak odrobina kreatywności, by przekonać się, że nie jest to wcale takie skomplikowane. Zamiast śledzi można bowiem podać boczniaki w korzennej marynacie, a smaczny zamiennik ryb smażonych stanowi np. seleryba - czyli, jak sama nazwa wskazuje, ryba z selera. Z powodzeniem można podawać ją saute albo pod pierzynką z warzyw, jak tradycyjną rybę po grecku.

Boże Narodzenie: wegańska uczta 

Dzień później, w Boże Narodzenie, tradycyjny polski stół diametralnie zmienia swe oblicze: ugina się bowiem pod przeróżnymi mięsiwami i produktami zwierzęcymi pod wieloma postaciami - od sałatki jarzynowej po jajka w majonezie i pieczenie. Śmiało można je jednak zastąpić pysznymi i sycącymi daniami wegańskimi, które na pewno przypadną do gustu także "mięsożernym" gościom.

W temacie przystawek i dań głównych ogranicza Cię właściwie jedynie Twoja wyobraźnia. Dobry pomysł stanowią zawsze rozmaite wegańskie pasztety: jarmużowy, soczewicowy z różnymi dodatkami (np. z żurawiną), fasolowy czy jaglany. Warto zastanowić się też nad przyrządzeniem przystawek bardziej wykwintnych, jak carpaccio z buraka albo pyszny, wyrazisty kawior z bakłażana. Jeśli nie możesz sobie wyobrazić świąt bez sałatki jarzynowej, możesz ją przyrządzić w wegańskiej wersji bez jajek i z domowym majonezem - sojowym lub przygotowanym z aquafaby (zalewa z ciecierzycy konserwowej). Z dań na ciepło świetnie sprawdzą się w święta przeróżne, gęste i aromatyczne gulasze wegańskie z fasolą czy ciecierzycą, bigos z boczniakiem czy pyszne zapiekanki ryżowe z warzywami.

Wegańskie wypieki świąteczne

Stosunkowo największy problem mogą stanowić tradycyjne wypieki świąteczne w wersji wegańskiej, bo w niemal każdym przepisie pojawiają się jaja. Istnieje jednak na tyle dużo ich wegańskich zamienników, że nie ma się czym martwić. Zamiast jaj w przepisach na ciasto można użyć np. banana, dojrzałego awokado, namoczonego w wodzie mielonego siemienia lnianego czy różnych rodzajów mąki (ziemniaczana, sojowa, kukurydziana) rozmieszanych z wodą. A co z sernikiem? Ser także można zastąpić przy pomocy produktów roślinnych, np. łącząc ze sobą orzechy nerkowca i mleko kokosowe lub po prostu sięgając po tofu.

To na pewno będą smaczne święta! Powodzenia!

Dowiedz się więcej na temat: Wigilia | dieta wegańska | przepisy na Boże Narodzenie

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje