Reklama

Reklama

Wędzone udka kurczaka

Niezwykle aromatyczny sposób na przyrządzenia kurczaka. Ten wędzony smak jest obłędny!

Składniki

  • 10 udek kurczaka
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • haki do nadziania mięsa

Składniki do zaparzenia

  • 5 l wody
  • 2 marchewki
  • główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • gałązka lubczyku

Przepis pochodzi z 343. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Udka ułożyć w zamykanym pojemniku. Zalać solanką, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić obrane i pokrojone marchewki oraz czosnek, przyprawić liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. Zmniejszyć ogień. Włożyć udka z solanki. Dodać lubczyk, przykryć i parzyć przez 30 minut (w temp. 80 st. C).Po tym czasie mięso wystudzić i osuszyć. Nadziać na haki. Wędzić przez 3-4 godziny w temp. 60 st. C.

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

Dowiedz się więcej na temat: Udka kurczaka z dymu | wędzonki | aromatyczny kurczak

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje