Reklama

Warzywna kolacja

Kolacyjne dania na ciepło, które posmakują nie tylko jaroszom.

Pieczone bakłażany z farszem

Składniki na 4 porcje: 2 małe bakłażany, 1 cebula, 4 pomidory, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek majeranku, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, sól, pieprz

1. Bakłażany opłukać, osuszyć. Przekroić na ćwiartki, miąższ lekko posolić, odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pomidory i chwilę smażyć, doprawiając solą i pieprzem.

2. Bakłażany osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do góry. Nałożyć farsz pomidorowy, posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Reklama

Kotleciki z soczewicy

Składniki na 4 porcje: 25 dag czerwonej soczewicy, 10 dag tłustego twarogu, 1 cebula, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ostra papryka w proszku

1. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Wsypać soczewicę, przemieszać.

2. Wlać 2 niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować, mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić, wbić jajko. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor. Podawać z gotowanymi brokułami.

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Składniki na 4 porcje: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 1 bakłażan, 40 dag pomidorów, 2 czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 5-6 łyżek sklarowanego masła, sól, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 50 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki

1. Papryki, pomidory, 1 cukinię, bakłażan i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Poodrywać igiełki rozmarynu i drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Wrzucić warzywa i dusić około 10 minut. Dodać rozmaryn. Podlać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.

2. Drugą cukinię i obrane ziemniaki grubo zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku. Dodać jajko i mąkę. Doprawić pieprzem i solą. Dobrze wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać resztę masła. Łyżką nakładać ciasto. Formować owalne, cienkie placki i smażyć je na złoty kolor po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki podawać z duszonymi warzywami. Udekorować gałązką rozmarynu.

Życie na gorąco 43/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy