Reklama

Warzywa z pieca

Wyśmienity sposób na pieczone warzywa, która urzekają swoim aromatem. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, a także jako lekka kolacja.

Składniki

  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 3 młode buraki
  • batat (słodki ziemniak)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag fety
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na dno żaroodpornego naczynia wlej 2-3 łyżki oliwy. Posiekaj niezbyt drobno czosnek i razem z przyprawami dodaj do oliwy. Wymieszaj. 

2. Marchew i pietruszkę przekrój na pół, a potem wzdłuż. Seler i buraki potnij na ósemki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. 

3. Batata potnij w półplasterki, ale dodaj do pozostałych warzyw dopiero po 30 minutach pieczenia. Piecz kolejne 30 minut. Posyp pokruszoną fetą. 

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy