Reklama

Reklama

Warzywa w żółtym sosie

Danie możesz doprawić sokiem wyciśniętym z limonki.

Składniki

  • 500 g małych ziemniaków
  • kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g świeżego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • po łyżeczce curry w proszku, kurkumy i mielonego kminu
  • 200 g groszku cukrowego
  • 40 g żółtej pasty curry
  • olej
  • 250 ml bulionu
  • mleko kokosowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół. Imbir obieramy ze skórki i razem z obranym czosnkiem oraz przekrojonymi na pół papryczkami chili drobno siekamy.

Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy olej i na nim krótko podsmażamy czosnek, imbir, chili, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora, posypujemy curry, kurkumą oraz kminem, mieszamy. Po chwili łączymy z pastą curry.

Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15-18 minut. Aby pozbyć się zapachu kalafiora, do gotowania możemy dodać duży listek laurowy.

Groszek cukrowy myjemy i dodajemy do warzyw 2-3 minuty przed końcem gotowania. Curry podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub podpłomykami.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje