Reklama

Warzywa w cieście francuskim

Składniki na 10 porcji

  • 1 por
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 400 g ciasta francuskiego
  • pieprz

1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i pory. Zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, zetrzeć je na tarce i przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki z porem, mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko. Dodać suszony rozmaryn, nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszać.

2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na podłużny placek. Pośrodku, na całej długości, rozłożyć przygotowany farsz. Krawędzie ciasta ponacinać na całym obwodzie, tworząc paski. Ciasto z farszem ostrożnie zwijać w roladę, tzn. przekładać naprzeciwległe paski w kierunku ku środkowi - przez farsz i przez siebie nawzajem.

Reklama

3. Roladę ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec 30-40 minut - do przyrumienienia.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy