Reklama

Warzywa pod pierzynką z makaronu

Zwykle wykorzystujemy te warzywa do przygotowania bulionu. Ale mogą być też składnikiem innych pysznych dań.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pory
  • 6 średnich marchewek
  • 500 g ugotowanego makaronu, np. szpecle
  • 175 g startego sera żółtego, np. goudy
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz. Marchewki obierz, opłucz. Wrzuć na cztery minuty do wrzącej osolonej wody. Dodaj pory, gotuj jeszcze przez dwie minuty.

Warzywa osącz i przesmaż na dwóch łyżkach rozgrzanego masła. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć makaron, smaż przez trzy minuty. 

Dopraw do smaku gałką muszkatołową solą i pieprzem. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj. Makaron wyłóż na warzywa. Posyp pozostałym serem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy