Reklama

Warzywa i owoce z grilla

Warzywa z ziołami na słodko

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 łyżeczki siekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • listki rukoli

Marchewki i pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na 4 części. Seler i cukinię pokrój na plastry o grubości 0,5 cm (cukinię wzdłuż). Warzywa polej oliwą, posól, dodaj zioła i cukier. Wymieszaj. Grilluj je na tacce równomiernie rozłożone do momentu, aż się zrumienią. Cukinię możesz zdjąć trochę wcześniej niż pozostałe warzywa. Podawaj z listkami rukoli.

Reklama

Ziemniaki z rozmarynem i twarożkiem

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka twarogu
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki. Włóż do miski, wymieszaj z oliwą, posiekanymi ząbkami czosnku, solą i rozmarynem. Rozłóż je na tacce, przykryj folią aluminiową i grilluj około 40 minut na niezbyt dużym ogniu (np. na obrzeżach grilla). W międzyczasie przyrządź dip: do twarogu dodaj śmietanę, posiekany drobno szczypiorek i przyprawy. Wymieszaj i podaj w miseczce jako dodatek do ziemniaków.

Brzoskwinie z kozim serem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu lub bazylii
  • 100 g koziego sera (miękkiego)

Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, wyjmij z nich pestki. Połącz oliwę z octem, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki bazylii lub rozmarynu. Owoce włóż do marynaty (skórką do góry), odstaw na 10 minut. Połóż na rozgrzanej kratce grillowej wewnętrzną stroną owocu do dołu. Grilluj około trzech minut z każdej strony. Przełóż na talerz, posyp pokruszonym kozim serem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych.



Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy