Reklama

Reklama

Warkocze drożdżowe z jabłkami

Co powiesz na delikatne, drożdżowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na pyszny warkocz jabłkowy i ciesz się niepowtarzanym smakiem.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Jedno jajko roztrzepać, wlać do mleka, wymieszać. 

2. Do mąki wlewać mleko, cały czas wyrabiając. Następnie dodać masło. 

3. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

4. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wymieszać z rodzynkami i bułką tartą. 

5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, jabłka także. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt, przez środek ułożyć jabłka. Boczne części ciasta naciąć w paski, splatać je ze sobą jak warkocz. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 40 min w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje