Reklama

Waniliowy placek owocowy

Ciasto możesz ozdobić lukrem cytrynowym.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajo
  • 225 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 335 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z cytryny

Przygotowanie:

Żurawinę namaczamy w wodzie, żeby owoce dobrze napęczniały, a następnie osączamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz masło i miksujemy. Dodajemy jajo i 2-3 łyżki wody. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i odstawiamy na 5-10 minut. Dobrze osączoną żurawinę łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aby wszystkie owoce pokryte były mąką. Wysypujemy je na znajdujące się w formie ciasto. Pieczemy 30-35 minut w 190ºC, do momentu, gdy boki i wierzch ciasta uzyskają złotobrązowy kolor.

Reklama

Ciasto studzimy w otwartym piekarniku. Po wyjęciu z blachy i papieru do pieczenia możemy je udekorować paskami rozpuszczonej czekolady lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy