Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Waniliowa babka z ananasami

Prosty i pyszny deser na weekend.

Składniki

  • puszka ananasów
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki śmietany
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Ananasy osączamy z zalewy, zostawiamy jeden pierścień do dekoracji, a resztę kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami łączymy z masą maślaną, na przemian ze śmietaną i mąką kukurydzianą. Wsypujemy cząstki ananasa, mieszamy. 

2. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-55 minut w 175ºC. Ciasto studzimy 10 minut w blasze, następnie wykładamy na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. Przekładamy na duży talerz, oprószamy cukrem pudrem, odstawiamy. 

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy płaską łyżkę cukru pudru, miksujemy. Krążek ananasa kroimy na mniejsze części. Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ozdobne porcje na wierzchu babki. Do każdej wciskamy cząstkę ananasa i odstawiamy ciasto na kilka minut w chłodne miejsce. Babkę kroimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty, np. po obiedzie.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje