Reklama

W sosie serowym

Składniki na 5-6 porcji

  • 1 kg piersi z indyka
  • 6-7 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej lub serrano
  • 500 ml mleka
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 50 g startego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem.  Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki.  Do rondelka wlej mleko, wrzuć cebulę oraz listki laurowe. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Gdy
przestygnie, wyjmij kawałki cebuli  i listki laurowe.

2. W rondelku roztop masło. Gdy będzie gorące, stopniowo wsyp mąkę ciągle mieszając trzepaczką. Nie prze- rywając mieszania smaż 3 min. Potem, wciąż mieszając, stopniowo wlewaj mleko. Gotuj na małym ogniu 5-7 min, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj starty ser, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

3. Kawałki mięsa owiń plasterkami szynki. Ułóż  w żaroodpornym naczy- niu. Zalej sosem. Piecz 20-30 min  w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz również:




Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy