Reklama

W sosie pomidorowym

Bazą pysznego sosu będą pomidory z puszki

Kurczak w pomidorach

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag filetów z piersi kurczaka, 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz, 4 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 kg pomidorów, 1-1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki jasnego octu balsamicznego, słodka papryka w proszku, 5 dag parmezanu, 7,5 dag orzeszków ziemnych bez soli, bazylia do dekoracji.

Piersi opłukać, osuszyć, ewentualnie rozkroić. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim orzeszki. Orzeszki przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu usmażyć piersi z obu stron - na rumiano. Pod koniec oprószyć je solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.

Reklama

Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić je i oprószyć cukrem. Dodać koncentrat pomidorowy i krótko razem zasmażyć. Wlać ocet winny. Sos przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut. Piersi przełożyć do żaroodpornej formy.

Piersi zalać sosem pomidorowym. Posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.

Indycza rozeta

Składniki na 4 porcje: 8 niewielkich sznycelków filetu z indyka (każdy po ok. 7 dag), 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cukinia, 3 gałązki bazylii, sól,  pieprz, 1 puszka (50 dag) pomidorów w kawałkach, 1-2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, cukier, 2 pomidory, 20 dag mozzarelli, tłuszcz do formy.

Indycze sznycelki smażyć 4-5 minut na łyżce rozgrzanej oliwy. Często obracać. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową, by nie wystygły. Czosnek obrać, posiekać. Cukinię pokroić w plasterki. Bazylię posiekać (część odłożyć do dekoracji).

Na reszcie oliwy podsmażyć cukinię. Dodać czosnek, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym, gotować 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Pomidorowy sos wymieszać z posiekaną bazylią. W natłuszczonej żaroodpornej formie układać na przemian, formując rozetę, sznycelki oraz plasterki mozzarelli, cukinii i świeżych pomidorów. Polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 10 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki na 6-8 porcji: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag selera naciowego, 10 dag marchewki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka papryka w proszku, 1 puszka pomidorów (850 ml), 2 łyżki oliwy, 1 czerstwa kajzerka, 3,5 dag suszonych pomidorów, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka oleju, 2 gałązki szałwii.

Łodygi selera pokroić na kawałeczki. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, marchew i selera. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i szczyptę słodkiej papryki. Krótko razem zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Bułeczkę namoczyć, odcisnąć. Suszone pomidory posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory i oregano. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Z masy mięsnej uformować 20 niewielkich kuleczek. Klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut. Często obracać, aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.

Sos pomidorowy przyprawić do smaku i wymieszać z posiekanymi listkami szałwii. Klopsiki włożyć do szklaneczek. Polać sosem pomidorowym. Udekorować listkami szałwii.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy