Dania wywodzące się z kuchni chłopskiej są wyjątkowo pożywne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Idealnie nadają się na jesienne stoły.
Najlepiej przygotowywać je ze świeżych lokalnych produktów. Proporcje można lekko modyfikować - wiejskie dania rzadko wymagają aptekarskiej precyzji. Prostota, wyrazistość i magiczna moc przywoływania wakacyjnych wspomnień. Oto w czym tkwi siła tych potraw.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
100 g wędzonej szynki
1 łyżeczka oleju
4 łyżki sklarowanego masła
Sól, pieprz
8 jaj
2 pomidory
50 g sera gouda
Pół pęczka szczypiorku
2 ogórki konserwowe
Ziemniaki umyć, włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.
Szynkę podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Po łyżce masła rozgrzać na 2 patelniach. Na każdą nałożyć ¼ ziemniaków i smażyć 7 minut na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Po 4 minutach dodać po ¼ cebuli. Roztrzepać po 2 jajka, doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki na obu patelniach, wymieszać, a gdy jajka się zetną, przełożyć na talerze. Z pozostałych składników przygotować jeszcze dwie porcje w taki sam sposób.
Podawać z pokrojonymi pomidorami i ogórkami. Posypać skwarkami z szynki, startym serem i pokrojonym szczypiorkiem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta