Przejdź na stronę główną Interia.pl

Upały? Nie ma jak sałata!

Z orientalną nutą

Składniki

  • 60 dag niedużych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sól, pieprz, imbir

1. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, wystudzić.

Reklama

2. Marchewki i cebule obrać.  Marchew pokroić w plasterki, cebule w piórka. Marchew gotować 6 min w lekko osolonej wodzie, na 2 min przed końcem dodać cebule, osączyć.

3. Szynkę pokroić w paseczki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż i strugać obieraczką  do warzyw na cienkie plastry.

4. Mleko i majonez wymieszać na gładko, dodać sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

5. Ziemniaki, plasterki ogórka, szynkę, marchew oraz cebule wymieszać razem. Następnie połączyć z sosem. Odstawić na 15 min, by smaki się przegryzły. Ułożyć sałatkę w misce, udekorować kiełkami rzodkiewki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje