Reklama

Upały? Nie ma jak sałata!

Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!

Z gruszką i granatem

Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag mieszanki sałat (rukola, endywia, cykoria, lodowa)
  • 20 dag sera owczego
  • 2-3 gruszki
  • 1 granat
  • 5 dag orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich.

2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem  papierowym, oderwać listki  od łodyg, drobno posiekać.  Połączyć natkę z sosem.

3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte  i osuszone liście sałaty, kawałki  gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Reklama

Z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 10 dag mieszanki sałat
  • 1/2 niedużego melona
  • 1 ogórek wężowy
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łodygi mięty
  • 4 łodygi natki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek (może być olej z zalewy)
  • sól, pieprz

 1. Cytrynę umyć, sparzyć,  zetrzeć skórkę na tarce,  wycisnąć sok. Utrzeć go na  gęsty sos z musztardą i oliwą lub olejem ze słoika z pomidorami, doprawić, solą, pieprzem i otartą skórką cytryny.

2. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Obieraczką do warzyw pokroić go na długie plastry. Zioła umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyg.

3. Melon obrać, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę dobrze umyć, opłukać, osuszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać listkami ziół.

Z arbuzowymi serduszkami

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 opakowania kulek mozzarelli (po 125 g)
  • 1/2 arbuza (ok. 1 kg)
  • 10 dag drobnych koktajlowych krakersów-rybek z sezamem lub z makiem (albo innych, według uznania)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek mięty
  • 4 łyżeczki lekkiego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 1. Sałatę lodową umyć, osuszyć, pokroić w grubsze paski. Umyć bazylię oraz miętę, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Oddzielić listki od łodyg.

2. Kulki mozzarelli odcedzić. Arbuz pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Usunąć pestki. Za pomocą foremki do pierniczków wyciąć z miąższu serduszka.

3. Ocet balsamiczny wlać do słoika, dodać miód i oliwę z oliwek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Słoik zakręcić i mocno nim potrząsać tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

4. W dużej misce ułożyć sałatę lodową i listki ziół, polać 2/3 sosu, wymieszać. Na wierzchu układać serduszka z arbuza oraz kuleczki mozzarelli, polać resztą sosu, udekorować krakersami. Podawać od razu.

Nasza rada: Sałatkę układaj  warstwami w wysokiej szklanej salaterce. Będzie wyglądać niezwykle efektownie.

Z orientalną nutą

Składniki

  • 60 dag niedużych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sól, pieprz, imbir

1. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, wystudzić.

2. Marchewki i cebule obrać.  Marchew pokroić w plasterki, cebule w piórka. Marchew gotować 6 min w lekko osolonej wodzie, na 2 min przed końcem dodać cebule, osączyć.

3. Szynkę pokroić w paseczki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż i strugać obieraczką  do warzyw na cienkie plastry.

4. Mleko i majonez wymieszać na gładko, dodać sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

5. Ziemniaki, plasterki ogórka, szynkę, marchew oraz cebule wymieszać razem. Następnie połączyć z sosem. Odstawić na 15 min, by smaki się przegryzły. Ułożyć sałatkę w misce, udekorować kiełkami rzodkiewki.

Z ostrą chrupiącą wołowiną

Składniki

  • 40 dag chudej wołowiny
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 ogórek
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 40 dag kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub sosu sambal-oelek
  • sól, pieprz

1. Warzywa umyć, ogórek i marchew pokroić w cienkie plastry, sałatę w paski, cebulę w krążki.

2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski, smażyć 3 min na połowie oleju, dodać cebulę i curry, smażyć jeszcze minutę, ostudzić.

3. Ze śmietany, octu, musztardy, miodu i oleju przyrządzić sos, doprawić, polać mięso i warzywa.



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy