Przejdź na stronę główną Interia.pl

Upały? Nie ma jak sałata!

Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!

Z gruszką i granatem

Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag mieszanki sałat (rukola, endywia, cykoria, lodowa)
  • 20 dag sera owczego
  • 2-3 gruszki
  • 1 granat
  • 5 dag orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich.

Reklama

2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem  papierowym, oderwać listki  od łodyg, drobno posiekać.  Połączyć natkę z sosem.

3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte  i osuszone liście sałaty, kawałki  gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje