Reklama

Reklama

Ukraińskie smaki: Deruny w garnkach

To placki ziemniaczane układane warstwami w glinianych garnkach i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.

Składniki:

Reklama

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 łyżki mąki

1 jajko

200 g kwaśnej śmietany

250 g twarogu, bryndzy lub sera feta lub 200 g prawdziwków

sól

pieprz

olej do smażenia

przepis dla 4-6 osób

1 Zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach.

2. Umyj i obierz ziemniaki.

3. Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i odsącz.

4. Dodaj sól, pieprz, mąkę, jajko i cebulę.

5. Smaż małe placki z obu stron, aż będą ładnie przyrumienione.

6. Posmaruj usmażone placki śmietaną (tylko jeśli podajesz je z serem) i ułóż warstwami w glinianym garnku.

&. Każdą warstwę obłóż twarogiem, bryndzą, albo fetą.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz placki przez 15-20 minut.

Ser możesz zastąpić prawdziwkami:

1. Podsmaż grzyby z cebulą.

2. Dodaj śmietanę i duś przez chwilę.

3. Tak przygotowanym sosem polej ułożone w garnku placki i zapiecz.

4. Posyp placki natką pietruszki.

Gliniane garnki są nie tylko efektownym sposobem podania placków; dzięki temu, że długo trzymają ciepło, potrawę można przygotować wcześniej - podana do stołu będzie nadal gorąca.

Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków"

Bogracz




Dowiedz się więcej na temat: kuchnia ukraińska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje