Reklama

Udka z cytryną

Szukasz inspiracji obiadowej? Wypróbuj przepis na niezwykle aromatyczne i soczyste udka z kurczaka w kompozycji z czosnkiem i cytryną.

Składniki

  • 4 udka lub 6 podudzi z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 cebule
  • po łyżeczce curry oraz słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyte i dokładnie osuszone udka oprósz solą oraz pieprzem. Czosnek drobno posiekaj, natrzyj nim mięso. 

2. Pozostałe przyprawy wymieszaj w misce. Obtocz w nich udka. Wyciśnij sok z jednej cytryny i skrop nim mięso. Drugą cytrynę oraz cebulę pokrój w dość grube plastry. Ułóż je między udkami. 

3. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz pozostawić na noc. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 40 minut. Podczas pieczenia polewaj od czasu do czasu sosem powstałym z mięsa.  

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy