Reklama

Reklama

Udka w sosie pomidorowo-oliwkowym

O tej porze roku smakują najlepiej. Korzystaj z pomidorów do woli! Gotuj zupy, zapiekaj oraz rób sosy. Polecamy przepis na kurczaka w kompozycji z pomidorami i oliwkami.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 dużych pomidorów
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cebule
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Udka umyj i osusz. Natrzyj olejem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką. 

2. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju i obsmaż udka z dwóch stron, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. 

3. Pomidory i paprykę oczyść. Pokrój w kosteczkę i przełóż do garnka. Wlej 2 łyżki oleju i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę chili i oliwki (kilka odłóż). Dodaj udka i kilka łyżek wody. Duś przez około 45 minut. Wyłóż mięso na półmisek, a sos zblenduj. 

4. Podawaj udka z sosem, udekorowane oliwkami i listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje