Reklama

Reklama

Udka rozmarynowe w pomidorach

Delikatne, soczyste mięso i aromatyczne dodatki urzekną twoich domowników.

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki białego wina
  • 2 szklanki krojonych pomidorów bez skórki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso umyj i osusz. Cebulę obierz i potnij w pióra. Czosnek obierz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę z czosnkiem i 1 gałązkę rozmarynu. Podsmaż. Wyjmij łyżką cedzakową. Odłóż. 

2. Na ten sam tłuszcz włóż udka. Szybko je obsmaż. Posyp solą i pieprzem. Wlej wino. Gotuj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj pomidory wraz z zalewą, zeszkloną cebulę z czosnkiem i pozostałe gałązki rozmarynu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje