Przejdź na stronę główną Interia.pl

Udka kurczaka ze słodką owocową nutą

1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Udka kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej sklarowane masło. Smaż na nim udka przez 5-7 minut. Zdejmij z patelni.

Reklama

2. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją przyprawą curry. Smaż dalej, mieszając, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy na patelnię ponownie włóż mięso. Podlej je bulionem. Doprowadź  do wrzenia, a wtedy zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 45-55 minut.

3. Suszone owoce pokrój na kawałki. Dodaj je do kurczaka po 15-20 minutach gotowania. Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Rumień je, mieszając, 2-3 minuty. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia.

4. Ryż basmati ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Udka zdejmij z patelni. Do składników na patelni dodaj purée z bananów. Gotuj jeszcze 4-5 minut. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Ryż odcedź, wymieszaj z migdałami. Mięso serwuj z sosem z patelni oraz ryżem z migdałami. Przed podaniem danie posyp listkami mięty.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje