Przejdź na stronę główną Interia.pl

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

Wykwintne i smaczne danie.

Składniki:

Reklama

2 udka gęsie
3 duże jabłka (szara reneta)
400 ml cydru
łyżka miodu gryczanego
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1/5 doniczki świeżego tymianku
sól opcjonalnie

Przygotowanie:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.

Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut.  Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Ilość porcji: 2 Czas: przygotowane 90 min, macerowanie - min. 6 godzin


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje