Reklama

Reklama

Ucierane ciasto z porzeczkami

Proste ciasto z sezonowymi owocami.

Składniki: 1,3 kg czerwonych porzeczek, 25 dag masła albo margaryny, 32,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, sól, 4 jajka, 25 dag mąki pszennej, 7,5 dag mąki ziemniaczanej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, listki mięty do dekoracji, tłuszcz i mąka do blach.

Reklama

Porzeczki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, kuleczki oderwać od gałązek. Masło albo margarynę utrzeć z 25 dag cukru, jedną torebką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka, ucierając. Mąkę pszenną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Odłożyć około dwóch łyżek porzeczek do dekoracji, pozostałe rozsypać na cieście.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypać 7,5 dag cukru. Gotowy placek odstawić do wystudzenia.3 Śmietanę ubić z drugą torebką cukru wanilinowego. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z otworkiem w kształcie gwiazdki. Wystudzone ciasto przed podaniem pokroić na porcje. Każdą udekorować rozetką bitej śmie-tany, odłożonymi porzeczkami oraz listkiem mięty (melisy)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje