Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tylko odrobina słodyczy

Cukier coraz droższy, więc pieczmy ciasta, do których nie trzeba dodać go zbyt wiele.

Keks bakaliowy

Składniki na 12 porcji: 5 jaj, 2 szklanki mąki, 6-10 łyżek cukru, 20 dag masła, torebka cukru wanilinowego, 30 dag mieszanki bakaliowej: rodzynek, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej, papai, ananasa, kandyzowanych wiśni, migdałów, orzechów, szczypta soli, kilka kropli olejku rumowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, 50 ml rumu, pergamin

Reklama

Przygotowanie:

1. Z mieszanki bakaliowej oddziel orzechy i lekko upraż je na suchej patelni - będą miały bardziej wyrazisty smak. Podczas prażenia (ok. 3 min) cały czas mieszaj. Gdy ostygną - grubo posiekaj. Pozostałe bakalie pokrój w kostkę, zalej rumem (lub innym alkoholem) i odstaw na 2 godz. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C.

2. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach 4 min, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodaj olejek rumowy.

3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją porcjami do masy jajecznej. Osącz bakalie z alkoholu, oprósz je mąką, dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj.

4. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej (wypełnij ją co najwyżej w 2/3). Piecz godzinę w 180° C. Pergamin usuń dopiero, gdy ciasto zupełnie ostygnie. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 70 minut

Porcja: 270 kalorii

Drożdżowy warkocz

Składniki na 20 porcji: szklanka mleka, 4 dag drożdży, 50 dag mąki, 6 dag cukru, szczypta soli, 10 dag miękkiego masła, torebka cukru wanilinowego, 2 jajka, żółtko, płatki migdałowe i mak do posypania

Przygotowanie:

1. Drożdże zasyp łyżką cukru i poczekaj, aż staną się szkliste. Podgrzej kilka łyżek mleka, dodaj je do drożdży, wsyp łyżeczkę mąki i dobrze wymieszaj. Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 10 minut. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Pośrodku zrób wgłębienie, dodaj rozczyn i lekko przemieszaj. Przykryj i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2. Jajka umyj. Masło roztop w garnku, przestudź. Do wyrośniętego rozczynu wlej masło, resztę mleka, dodaj cukier wanilinowy i wbij jajka. Wyrób masę na gładkie ciasto, łatwo odstające od ręki. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Ponownie przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 min.

3. Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj wałek równej długości. Układaj po 3 wałki jeden obok drugiego, zapleć je w warkocz. Ułóż każdy na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw jeszcze na 10-15 min do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem warkocze posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody (lub mleka), jeden posyp makiem, drugi płatkami migdałowymi. Piecz około 30 minut w temp. 200° C. Podawaj posmarowane masłem, dżemem lub kremem czekoladowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 200 kalorii

Tort cytrynowy

Składniki na 12 porcji:

Na kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, jajko, 4 łyżki cukru, szczypta soli

Na krem: 2 cytryny, 7 płaskich łyżeczek żelatyny, 3 żółtka, 8 dag cukru, 80 ml wytrawnego białego wina, 40 dag śmietany kremówki

Ponadto: natłuszczona tortownica (26 cm średnicy), plastry kandyzowanej cytryny, wiórki czekoladowe i świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło wyjmij z lodówki pół godziny wcześniej. Gdy będzie miękkie, posiekaj je nożem razem z przesianą mąką. Dodaj jajko, a także sól i cukier. Zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut lub na 10 do zamrażalnika.

2. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj i przełóż do tortownicy. Starannie wylep nim spód i brzegi o wysokości 3 cm. Piecz je 25-30 minut.

3. Przygotuj krem. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtka ubij w ciepłej kąpieli z cukrem, winem, sokiem, skórką z cytryny. Dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Krem wystudź. Śmietanę ubij i połącz z tężejącą masą. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto. Tort schładzaj w lodówce 2-3 godziny. Udekoruj kandyzowaną cytryną, wiórkami czekolady i miętą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 350 kalorii

Kremówki kokosowe

Składniki na 14 porcji:

Na ciasto: jajko i żółtko, 4-6 łyżek cukru, 1/2 kostki masła, 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i tarta bułka do formy

Na masę budyniową: litr mleka 3,2 proc., 2-3 budynie waniliowe

Na masę kokosową: 1/2 kostki masła, 2 jajka, 4-5 łyżek cukru, 20 dag wiórków kokosowych, cukier puder

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wrzuć pokrojone w paski masło, posiekaj je razem z mąką tak, by powstały małe grudki. Zrób w mące dołek, wbij do niego jajko i żółtko, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 min do lodówki. Formę posmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

2. Przygotuj budyń z mlekiem. Gdy ostygnie, rozsmaruj na cieście. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C.

3. Przygotuj masę kokosową: masło roztop w garnku i przestudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj. Dodaj płynne masło, ponownie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na budyń. Piecz ciasto 40 minut. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Porcja: 340 kalorii

Świat i Ludzie 17/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje