Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Twarda woda - największy wróg sprzętów domowych!

Po prostu odkręcasz kran i nie zastanawiasz się nad tym, jakie cechy ma woda, która z niego płynie? To duży błąd! Twarda woda, czyli zawierająca duże stężenie minerałów, może znacząco utrudnić ci życie. Trudniej za jej pomocą czyścić zabrudzenia, trzeba używać większej ilości detergentów, ale to nie wszystko. Twarda woda powoduje wytrącanie się kamienia, który może zniszczyć niektóre sprzęty domowe! Wpływa też na smak przygotowywanych napojów i potraw oraz niekorzystnie działa na skórę i włosy. Na szczęście z tym problemem łatwo można sobie poradzić.

Jak rozpoznać, czy mamy w domu twardą wodę?

Reklama

W polskich kranach najczęściej mamy do czynienia z twardą wodą oraz średnio twardą wodą. Nie trzeba robić specjalistycznych badań, aby z łatwością określić, czy mamy w domu twardą wodę. Wystarczy kilka prostych obserwacji. Jeśli na schnących naczyniach, płytkach łazienkowych i bateriach kuchennych i łazienkowych pozostaje biały, trudny do usunięcia osad, woda w naszym kranie jest twarda.

Inne wskazówki to przesuszona skóra po kąpieli, słabo pieniące się mydło i inne detergenty, a także duże ilości osadu na sprzętach gospodarstwa domowego: w czajniku, ekspresach do kawy i innych urządzeniach korzystających z wody szybko gromadzą się duże ilości kamienia. Większość gospodyń w Polsce wie jak trudno go usunąć i jak przykre mogą być konsekwencje jego nadmiaru.

Konsekwencje

Kamień to problem nie tylko estetyczny, choć usuwanie osadu ze szklanek, filiżanek i kieliszków może stać się prawdziwą zmorą.

Twarda woda i odkładający się osad mogą poważnie uszkodzić sprzęty gospodarstwa domowego. O ile, w przypadku urządzeń takich jak pralki czy zmywarki rozwiązaniem mogą być środki zmiękczające wodę, to w przypadku czajników i ekspresów do kawy takie rozwiązanie nie zda egzaminu, ponieważ woda i napoje muszą być zdatne do spożycia.

Delikatne sprzęty takie jak czajniki elektryczne i ekspresy do kawy mogą zostać trwale uszkodzone przez nadmiar nie usuniętego w porę kamienia. Nawet jeśli da się je jeszcze odratować, może to wymagać korzystania z profesjonalnego serwisu i wiązać się z poniesieniem sporych wydatków. Wiedzą o tym z pewnością właściciele kawiarni, dla który awaria ekspresu do kawy stanowi stratę znacznych przychodów danego dnia oraz koszty związane z serwisem.

Ale to nie jedyne konsekwencje. Twarda woda wpływa także na walory smakowe napojów i potraw przygotowywanych na jej bazie. Aby uzyskać dobrze zaparzoną herbatę, cieszyć się pełnym smakiem aromatycznej kawy, a także doskonałymi zupami i innymi potrawami, lepiej przygotowywać je na bazie wody miękkiej, którą możemy uzyskać dzięki filtrowaniu.

Warto też zaznaczyć, że twarda woda ma negatywny wpływ nie tylko na smak potraw i sprzęty AGD, ale też na skórę i włosy. Mycie włosów w twardej wodzie, powoduje, że stają się one szorstkie, matowe i trudno się rozczesują. Takie mycie wymaga też użycia większej ilości szamponu, ponieważ twarda woda sprawia, że środki myjące słabiej się pienią i są mniej skuteczne. Minerały zawarte w twardej wodzie mogą też powodować podrażnienia skóry, która staje się "sucha", szorstka, swędząca i napięta.

Jak sobie radzić z twardą wodą?

Aby cieszyć się doskonałym smakiem wody, przygotowywanych na jej bazie napojów i potraw, przedłużyć żywotność sprzętów gospodarstwa domowego i zadbać o kondycję skóry oraz włosów, dobrze jest korzystać z miękkiej wody. Co jednak zrobić, jeśli wodociągi dostarczają nam wodę twardą?

Popularną metodą dbania o małe AGD jest usuwanie skutków działania twardej wody za pomocą odkamieniaczy. Budzi ona jednak sporo obiekcji. Niedokładne wypłukanie czajnika po odkamienianiu może doprowadzić do zmiany smaku i zapachu wody. Do tego likwiduje jedynie kamień, ale nie poprawia jakości wody, którą pijamy i z której przygotowujemy napoje.

W przypadku ekspresów do kawy sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Część z nich posiada funkcję odkamieniania, a o konieczności skorzystania z niej ekspres informuje specjalnym komunikatem. Wiele urządzeń nie ma jednak takich funkcji i trudno oszacować czas, w którym ekspres powinien zostać odkamieniony. Z całą pewnością im woda twardsza, tym częściej skomplikowaną procedurę odkamieniania trzeba będzie powtarzać i to przy użyciu kolejnych środków odkamieniających - tym razem przeznaczonych specjalnie do ekspresów do kawy. Miękka woda sprawia, że procedury te można przeprowadzać o wiele rzadziej, a ryzyko awarii jest mniejsze.

Aby w tani i łatwy sposób zmiękczać wodę najlepiej ją filtrować. Pozwala to na uzyskanie szeregu korzyści jednocześnie. Nie tylko poprawiają się właściwości wody: jej smak i zapach, ale także jakość przygotowywanych napojów i potraw. Na rynku istnieją rozwiązania umożliwiające skuteczne filtrowanie wody. Brita w swojej ofercie posiada m.in. dzbanki filtrujące, których zadaniem jest zapewnienie najlepszego smaku wody. Innym dobrym rozwiązaniem tego samego producenta są filtry podzlewowe wraz ze specjalnymi kranami. Dzięki nim jesteśmy w stanie zminimalizować skutki twardej wody w wykorzystywanych w naszych domach.

Stosując filtrowaną wodę możemy w znacznym stopniu ograniczyć osadzanie się kamienia i używanie odkamieniaczy. Zadbane urządzenia posłużą o wiele dłużej, zaoszczędzimy na naprawach i unikniemy częstego przeprowadzania uciążliwych procedur odkamieniających.

To w końcu rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić czas i pieniądze, ponieważ jeden filtr wystarczy nam na kilka tygodni, a proces filtrowania jest łatwy i niekłopotliwy.

Materiał powstał we współpracy z marką Brita

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje