Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tradycyjny rosół

Składniki na rosół

  • 1/2 kg wołowiny rosołowej
  • 1/2 wiejskiej kury
  • 1 szyja lub skrzydło indyka
  • 2-3 małe marchewki
  • 1 duży seler
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • zielona część pora
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Składniki na makaron

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ewentualnie trochę zimnej wody

1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby oczyść. 

Reklama

2. Obierz i umyj marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obierz i opal nad płomieniem kuchenki.

3. Włóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny. Potem dodaj warzywa  i dalej gotuj na małym ogniu - co najmniej godzinę.

4. Aby zrobić makaron, przesiej na stolnicę mąkę, dodaj jajka i sól. Zagnieć. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj kilka łyżek wody.

5. Rozwałkuj ciasto i pokrój w pasy o szerokości 5 cm. Kładź jeden na drugim i tnij na cienkie "nitki".

6. Zagotuj wodę w garnku i na wrzątek wrzucaj partiami makaron. Gdy po 5-6 minutach będzie odpowiednio ugotowany - odcedź.

7. Nałóż na talerze makaron i nalej rosół. Posyp posiekaną natką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje