Reklama

Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 250 g karkówki
  • 250 g łopatki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone mięso.  Obsmaż je dokładnie.

2. Wlej trochę gorącej wody. Dopraw pieprzem  i solą. Wrzuć suszone grzyby. Przykryj i duś przez ok. 45 min.

3. Dodaj przyprawy, śliwki  i pokrojone w kostkę jabłko.

4. Dorzuć przepłukaną kapustę kiszoną i gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kiełbasę  i koncentrat pomidorowy.

5. Gotowy bigos zapasteryzuj. Jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i włóż do garnka. Zalej wodą  do 3/4 wysokości słoików i gotuj godzinę dziennie przez dwa dni.

Reklama

Superbakteria szaleje! Jak się chronić?


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy