Reklama

Reklama

Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

Przepisy na tradycyjne polskie dania z ziemniaków i inne regionalne potrawy zgromadziła Magda Grzebyk, autorka bloga Krytyka Kulinarna w książce "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze". Opisała w niej również niesamowite miejsca w kraju, w których można odpocząć i skosztować tych pyszności.

Warmia i Mazury: Farszynki

Składniki - ciasto

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Składniki - farsz

  • 150 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:

Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety.

Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje