Reklama

Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 3 op. drożdży suchych
  • 130 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie
  • cukru waniliowego
  • 40 ml spirytusu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • konfitura
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olej

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, jajko, żółtka, spirytus, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj roztopione i ostudzone masło i wyrabiaj je jeszcze 5 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz.

2. Ciasto podziel na 40 kawałków. Każdy rozpłaszcz na dłoni i nałóż łyżeczkę konfitury. Sklej ciasto i uformuj kulkę. Pączki przykryj i pozostaw do podwojenia objętości.

3. Usmaż pączki na oleju.

4. Do cukru pudru dodaj 3-4 łyżki gorącej wody, wymieszaj. Powstałym lukrem posmaruj pączki i posyp je skórką pomarańczową.

Reklama

Zobacz również:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy