Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tradycyjne miodowniki

Miodownik można upiec na długo przed świętami, bo im dłużej leży, tym jest smaczniejszy.

Rady eksperta: Upieczone ciasto studzimy, owijamy w folię i na dobę wkładamy do lodówki. Po tym czasie można je pokroić poziomo na równe placki, które smarujemy masą z kaszy manny albo powidłami (wtedy środkowe placki smarujemy z obydwu stron), a boki i wierzch polewą czekoladową. Gotowy miodownik zawijamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce.

Przekładany z dwiema masami

Reklama

Skład na 24 porcje: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 4 łyżki płynnego miodu, kostka masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki cukru.
Masa 1. szklanka mleka, 3 łyżki kaszy manny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki margaryny.
Masa 2. 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy.
Do dekoracji: 1 polewa czekoladowa i dowolna galanteria cukiernicza do dekoracji

Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180ºC. Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, gotujemy, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny.

Masa budyniowa: z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.  Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.

Cygański z orzechami

Skład na 12 porcji: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 2 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.
Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, 1/2 kostki masła, po 2 łyżki cukru i miodu, krem Karpatka i 3 łyżki kawy cappuccino

Przygotowanie: Masło stapiamy z miodem i cukrem. Studzimy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Orzechy siekamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło, cukier i miód i, mieszając, podgrzewamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na placek. Przekładamy do osobnych tortownic wyłożonych pergaminem. Jeden spód pokrywamy masą orzechową. Obydwa placki pieczemy po 20 minut w temperaturze 180ºC.  Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy z kawą. Kremem przekładamy zimne ciasto tak, by na wierzchu znalazł się blat orzechowy, odstawiamy na noc i dekorujemy według uznania.

Bakaliowy z cynamonem

Skład na 16 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka miodu płynnego, 4 łyżki margaryny, 3/4 szklanki mocnego naparu kawy, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu w proszku, 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, szklanka śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 3 jabłka

Przygotowanie: Margarynę i miód razem stapiamy. Studzimy. Mieszamy z kawą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, partiami dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miód stopiony z margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę, orzechy i umyte, suche rodzynki delikatnie mieszamy z ciastem.

Tortownicę (28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Wystudzone ciasto dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz cząstkami i plasterkami jabłek.

10 przepisów na miodowniki!

Tu znajdziesz specjalny e-book świąteczny, a w nim wiele przydatnych rad jak sprawić, by święta były radosne i... spokojne!


Dowiedz się więcej na temat: przepis na miodownik | miodownik

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje