Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tradycyjne brytyjskie słodkie bułeczki

Idealne na śniadanie.

Składniki:

Reklama


450 g białej mąki chlebowej

½ łyżeczki soli

1,5 łyżeczki mieszanych  przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)

50 g masła

50 g cukru pudru

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

210 ml letniego mleka

2 jajka (w tym jedno na krzyżyki)

100 g suszonych owoców

25 g skórek z cytrusów

 Zwykła mąka - na krzyżyki

30 ml mleka

Przesiej mąkę, zmiel przyprawy. Połącz mąkę, sól, przyprawy. Zrób dołek, dodaj drożdże i cukier. Dodaj ubite jajko i cieple mleko. Wetrzyj masło palcami. Dodaj owoce i skórki z cytrusów. Uformuj kulę z ciasta i umieść w misce posmarowanej masłem. Przykryj  ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie ugnieć ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz. Odstaw na 5-10 minut.

Podgrzej mleko z cukrem na polewę. Zmieszaj jajko i mąkę na sztywną masę  na krzyżyki. Umieść bułeczki na posmarowanej masłem blasze. Nałóż masę na krzyżyki do strzykawki cukierniczej. Zrób krzyżyki na każdej bułce.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje