Reklama

Reklama

Tradycyjna pascha z karmelem

Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji

Składniki

  • 2 litry mleka
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g bakalii
  • masa krówkowa do dekoracji
  • kolorowa cukrowa posypka oraz cukierki lub orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mleko wlej do garnka i zagotuj. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do niego masę jajeczną. Gotuj przez około 5 minut, delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser. Po około pięciu minutach, gdy sera będzie już dużo, zdejmij garnek z ognia. 

2. Na misce umieść sitko, przykryj je gazą. Łyżką cedzakową wyławiaj ser i przekładaj na gazę, by obciekł z serwatki. Na koniec dociśnij talerzem, wstaw do lodówki na noc, by się osączył. 

3. Masło i cukier puder ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj wanilię. Stopniowo połącz z serem, stale miksując. Następnie wrzuć bakalie i wymieszaj całość łyżką. Mniejszą miskę wyłóż gazą, przełóż do niej masę i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu udekoruj masą krówkową i cukiereczkami. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje