Reklama

Reklama

Tradycyjna kapusta z grochem

Trudno wyobrazić sobie bez niej święta.

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg grochu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

1. Włoszczyznę starannie umyj, obierz i pokrój w słupki.

2. Włóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wszystko niedużą ilością wody i gotuj około pół godziny na niedużym ogniu. 

3. Bardzo dokładnie oczyść głowy karpia. Pokrój na kawałki umyty i osuszony filet, a następnie dodaj to do warzywnego wywaru.

4. Wszystko razem gotuj przez około 20 minut. 

5. Gdy już składniki będą miękkie, ostrożnie przecedź zupę przez duże sito. 

6. Do wazy z wywarem przełóż tylko rybę i warzywa. 

7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Dodaj słodką śmietanę, wymieszaj. 

8. Rozlej zupę do miseczek i włóż do każdej z nich grzankę. 

9. Udekoruj zupę natką. Świetnie smakuje również ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje