Reklama

Tosty z brioszki

Jedno z pyszniejszych i szybszych śniadań! Oto prosty przepis.

Składniki na 4 porcje

  • 1 mała pomarańcza
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 150 ml mleka
  • 8 kromek (o grubości ok. 2 cm) słodkiej bułki, np. chałki, brioszki
  • 5 dag masła
  • 30 dag małych truskawek
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania

1. Pomarańczę sparzyć, z połowy owocu zetrzeć skórkę, z całego wycisnąć sok. Jajka ubić z 3 łyżkami cukru. Wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami soku pomarańczowego. Kromki słodkiej bułki okroić ze skórki, pokroić na połówki. Kawałki pieczywa zanurzyć w mieszance jajek, mleka i soku pomarańczowego. Trzymać przez chwilę.

2. Na patelni rozgrzać 4 dag masła, włożyć tosty. Smażyć je po 4-5 minut z każdej strony. Potem osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Truskawki pozbawić szypułek, ewentualnie pokroić na duże kawałki. Smażyć je 2 minuty na pozostałym maśle. Wymieszać ze skórką pomarańczową, podlać resztą soku z pomarańczy.

Reklama

Posypać pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Smażyć jeszcze chwilę. Tosty przed podaniem posypać cukrem pudrem. Serwować je z sosem truskawkowym. Udekorować listkami mięty.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy