Reklama

​Tost z sałatką z grillowanego łososia teriyaki

Ta sałatka z łososia to dobra propozycja na śniadanie, ale doskonale posłuży też jako lunch. Jest lekka, orzeźwiająca i dość łagodna w smaku, dlatego jeżeli lubisz dodać swojemu życiu nieco pikanterii, wzbogać potrawę o szczyptę wasabi.

Składniki na 2 porcje

  • 1 solidny kawałek filetu z łososia (lub 1 dzwonko)
  • 1 duży kawałek ogórka wężowego (ze skórką)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka wasabi (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sosu teriyaki

Składniki do podania:

  • chleb
  • majonez
  • czarny sezam
  • kiełki


Jak przygotować:

Łososia posmaruj 2 łyżkami sosu teriyaki, pozostaw na kilka minut w lodówce, a następnie obsmaż go na patelni grillowej z obu stron — po 3 - 4 minuty, aby podpiekł się z zewnątrz, ale pozostał delikatny w środku.

Wystudź go, a potem podziel na kawałki.

Ogórek potnij w cienkie plastry.

Olej sezamowy zmieszaj z 1 łyżką teriyaki i odrobiną wasabi (jeśli wolisz wersję bardziej pikantną). Zalej sosem kawałki ogórków i łososia, delikatnie zamieszaj.

Połóż na kromce chleba posmarowanej majonezem, posyp czarnym sezamem i kiełkami.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy