Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torty marzeń

Smakołyki, bez których nie mogą się odbyć żadne podniosłe uroczystości. Choć każda okazja jest dobra, żeby skosztować przynajmniej kawałek!

Makowy z pomarańczą

Składniki biszkopt

  • 5 dag margaryny
  • 16 dag cukru
  • 5 jajek
  • 13 dag mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem

  • 25 dag masła
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • litr mleka

Składniki dodatkowe

  • 10 dag plasterków kandyzowanej pomarańczy
  • szklanka polewy czekoladowej z białej czekolady
  • garść suchego maku

Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z suchym makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki.

Reklama

Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodaj utarte masło. Kremem przełóż krążki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej rozpuszczoną czekoladą i oprósz makiem. Wstaw do lodówki. W zastygającą masę wetknij plasterki pomarańczy i odstaw, aby całość dobrze stężała.

Czas przygotowania: 60 minut

Cena porcji: ok. 2 zł

Kalorie: porcja 290 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje