Reklama

Reklama

Tortilla z ziemniaków

Tortilla z ziemniaków to świetny pomysł na śniadanie lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 4 cebule
  • szklanka oleju do smażenia
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obrać i cienko pokroić. To samo zrobić z cebulą. 

Wrzucić ziemniaki i cebulę na kilka minut do gorącego oleju, żeby odrobinę się podsmażyły.

Wyciągnąć łyżką cedzakową, wrzucić do miski, dodać rozbełtane wcześniej widelcem jajka i delikatnie wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz.

Odczekać 15 minut, w tym czasie nagrzać patelnię i roztopić na niej masło.

Wlać całą masę na patelnię. Jak masa się zetnie i od spodu będzie już delikatnie brązowa, używając dużego talerza, zsunąć ją i przerzucić na drugą stronę na patelnię. Poczekać kolejne 5 minut, sprawdzić, czy tortilla się podsmażyła z drugiej strony  i można podawać.

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z sałatką z pomidorów i cebulki lub dipem czosnkowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje