Reklama

Tortilla z hummusem

Danie posypmy cebulą pieczoną.

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli
  • 4–5 łyżek pasty tahina
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 8 gałązek kolendry
  • szczypta mielonego kminku
  • nieduży ogórek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 dymki
  • 5 listków sałaty
  • 4 placki tortilli
  • sól, pieprz
  • 3–4 łyżki oliwy

1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski. Umytą i osuszoną kolendrę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do fasoli razem z curry, kminkiem, pastą tahina, oliwą, kolendrą, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, możemy dodać trochę wody i zmiksować.

2. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a liście sałaty siekamy. Dymkę kroimy w cienkie plastry, a obrany ogórek na kawałki.

3. Tortille podpiekamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu 10 sekund z obu stron. Ciepłe smarujemy grubo hummusem z fasoli, wykładamy pomidorki, ogórek, sałatę i zwijamy. Placki spinamy drewnianymi szpatułkami i od razu podajemy.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy