Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tortilla po meksykańsku

Świetny pomysł na szybkie danie.

Składniki

  • opakowanie wrapsów tortilla (8 sztuk)
  • olej
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 150 g jogurtu greckiego
  • sałata rzymska
  • cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy mięso i dusimy. Na koniec dokładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Do jogurtu dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

Tortille wyjmujemy z opakowania i układamy na blacie. Na każdą wykładamy porcję mięsa i rozsmarowujemy po całym placku. Tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 5 minut w 220ºC. Ważne, żeby tortille nie piekły się zbyt długo, gdyż ciasto będzie się kruszyć.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy sałatą i polewamy sosem jogurtowym. Kroimy w charakterystyczne dla pizzy trójkąty i podajemy jeszcze ciepłe. Danie doskonale smakuje również na zimno, jako przystawka lub przekąska.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje