Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort z batatów

Bataty możesz zastąpić ziemniakami (potrzebny będzie kilogram). Zapiekanka nabierze wyjątkowego smaku, jeśli zamiast twarogu użyjesz śmietankowego sera koziego.

Składniki

  • 3-4 bataty
  • 1 puszka kukurydzy
  • 60 dag białego sera twarogowego
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 15 dag pomidorków cherry lub 5-6 plastrów pomidora malinowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść rukoli
  • sól, pieprz
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szczypiorek umyć, posiekać. Kukurydzę odsączyć. Twaróg zmiksować z 2 jajkami i 2 łyżkami mąki, doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i kukurydzę, delikatnie wymieszać łyżką. 

2. Bataty umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z pozostałym jajkiem i resztą mąki, doprawić solą i pieprzem. 

3. Tortownicę wyłożyć pergaminem, papier wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dnie i po bokach formy rozsmarować masę z batatów, wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Wyjąć, do środka wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki lub plastry pomidora. Wstawić do piekarnika na dalsze 40 minut. 

4. Boczek usmażyć na suchej patelni na rumiano, wyłożyć na wierzch gotowej zapiekanki. Posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje