Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort sękaczowy

Tradycyjne sękacze wymagają specjalnego urządzenia, ale podpowiemy ci, jak poradzić sobie mając do dyspozycji jedynie wzykły piekarnik

Składniki:

Reklama

4 jajka

150 g masła

225 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

5 łyżek likiery pomarańczowego

75 g skrobi

100 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

7 płatków żelatyny

3-4 pomarańcza

700 g śmietany

1 łyżka marmolady pomarańczowej

20 g posiekanych pistacji

Skorka z pomarańczy do dekoracji

3 jajka rozdzielić. Masło utrzeć dodając 150 g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, żółtko, 2 łyżki likieru.

Skrobię, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodać do masy. Białka ubić z dodatkiem soli, wmieszać do ciasta. Okrągła formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 2 łyżki ciasta i piec przy włączonej funkcji "grill" 1-2 minuty. Nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta i piec. W ten sposób zużyć resztę ciasta. Ciasto ostudzić, uwolnić z formy, zdjąć papier. Za pomocą pierścienia tortownicy (24 cm O) wyciąć równy krąg ciasta. ¾ odciętych brzegów pokroić w kostkę i skropić likierem, odstawić.

Wycięty krąg umieścić w pierścieniu.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pomarańcze wycisnąć, 300 ml soku posłodzić 75 g cukru. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać z sokiem. Odstawić. Kiedy sok zacznie tężeć, ubić 500 g śmietany i wmieszać, dodać nasączone likierem kostki ciasta. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać, wstawić do lodówki  na 3-4 godziny.

Pozostałe skrawki ciasta pokroić w romby i posmarować podgrzaną marmoladą. Tort uwolnić z formy. 200 g śmietany ubić. Tort dekorować bitą śmietaną, rombami z ciasta, siekanymi pistacjami i skórką pomarańczową.
 10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje