Reklama

Reklama

Tort ormiański

Pyszny orzechowy smak.

Składniki:

Reklama

450 g łuskanych orzechów włoskich
6 jajek
300 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
sok z cytryny
300 g masła
200 g gorzkiej czekolady
50 ml rumu

100 g orzechów włoskich zmiel, pozostałe posiekaj, 50 g posiekanych odłóż do dekoracji. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze 100 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi i 150 g cukru pudru. Dodaj 3 żółtka i sok z cytryny. Utrzyj masę i połącz z pianą z białek.
Dwie tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich po połowie masy orzechowej. Piecz 30 minut w temperaturze 170°C.
Następnie z upieczonych blatów usuń papier i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły.
Czekoladę rozpuść na parze. Dodaj do niej pozostałe żółtka oraz pozo - stały cukier puder i ubijaj na gęsty krem. Zdejmij z ognia i wystudź.
Masło utrzyj z rumem i wymieszaj z kremem czekoladowym.
Połowę kremu rozsmaruj na jednym blacie i przykryj drugim blatem. Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch tortu. Posyp go orzechami. Wstaw na noc do lodówki.

Czas przygotowania: godzina 20 minut + 12 godzin chłodzenia

 Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"

              


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje