Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort opium

Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Składniki blaty bezowe

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem kawowo-makowy

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub granulkach)
  • 3 żółtka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków2/2
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 70 g suchego i zmielonego maku

Składniki na poncz

  • 125 ml likieru amaretto
  • 125 ml przegotowanej zimnej wody

Składniki dodatkowe

  • ½ słoika gęstego dżemu wiśniowego lub z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
  • okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu albo wiórków czekoladowych
  • na obsypanie boków i wierzchu tortu

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje