Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.
- 50 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g kakao
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub granulkach)
- 3 żółtka
- 110 g drobnego cukru do wypieków2/2
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250 g masła
- 70 g suchego i zmielonego maku
- 125 ml likieru amaretto
- 125 ml przegotowanej zimnej wody
- ½ słoika gęstego dżemu wiśniowego lub z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
- okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu albo wiórków czekoladowych
- na obsypanie boków i wierzchu tortu